Spotlight op kunstenaars, kunstliefhebbers en verzamelaars uit buurt, stad en verder…

De speelse kunst van Peter Shire

Het werk van Peter Shire (1947) is niet gemakkelijk te labelen. De kunstenaar uit Los Angeles lijkt te zijn beïnvloed door Bauhaus, Futurisme, Art Nouveau en Art Deco. Ook een link met de Spaanse kunstenaar Cesar Manrique en kinetisch kunstenaar Alexander Calder zou je kunnen maken.

Maar Shire lijkt het allemaal niet zo serieus te nemen en parodieert met veel humor en speelsheid op de ‘gevestigde orde’. Zijn keramiek, meubels, speelgoed, interieurontwerpen en sculpturen zijn inventief, kleurrijk en vol positieve energie. Daardoor past zijn werk naadloos bij de controversiële en iconische Memphis designgroep uit Milaan, waarvan hij een van de oprichters is.

Peter Shire studeerde aan het beroemde Chouinard Art Institute in Los Angeles en heeft een indrukwekkende lijst van exposities op zijn naam staan. Naast vele groepstentoonstellingen, zijn zijn werken te vinden in tal van solotentoon-stellingen, in zijn geboortestad Los Angeles, nationaal in de VS en internationaal in Milaan, Parijs, Tokio en Sapporo. Shire’s werken bevinden zich in diverse openbare en privécollecties en musea in de VS en daarbuiten.