Gesprekken met kunstenaars, kunstliefhebbers en verzamelaars uit buurt, stad en verder…

Keramiek schaal van Andrea Moffatt
Luther
Rucki
Beckers
Hüppi

Andrea Moffatt, psychosociaal therapeute en productdesigner heeft een band met kunst en cultuur. In haar Utrechtse praktijk zie je dat meteen: er hangen diverse litho’s en schilderijen en ook beelden en keramiek ontbreken niet.

MUNDO:
Waar liggen je eerste contacten met de kunsten?
ANDREA:
Als kind hielp ik regelmatig mijn moeder, die bij galerie Mayer in Krefeld werkte. Mijn broertje en ik verzorgden de uitnodigingen als er een nieuwe expositie was. De galerie was een trefpunt van kunstenaars en verzamelaars; ik vond al die uiteenlopende personages altijd enorm spannend.
MUNDO:
Kwamen er ook bekende kunstenaars op bezoek?
ANDREA:
Er kwamen veel aankomende maar ook gevestigde kunstenaars in de galerie. De meesten kregen later grote bekendheid. Je moet dan denken aan Jean Tinguely, Heinz Mack van de Zero groep, Günther Uecker, Otto Piene en Adolf Luther. Ook Jan Schoonhoven was een regelmatige bezoeker. Verder had galerie Mayer banden met bijvoorbeeld Jesús Soto, Andy Warhol, Roy Liechtenstein en René Magritte.
MUNDO:
Dat zijn grote namen. Kende jij hen allemaal persoonlijk?
ANDREA:
Ik kende hun werk en sommigen kende ik persoonlijk. Van Tinguely mocht ik een tekening maken op zijn tekenende machine. Hij schreef er op ‘Andrea en Tinguely’. Maar, ik was toen een kind en moest me in de grote kunstenaarswereld wel een beetje op de achtergrond houden.
MUNDO:
Dat was in Krefeld. Wanneer kwam Berlijn in beeld?
ANDREA:
Mijn moeder verhuisde naar Berlijn en werd manager van de Deutsche Künstlerbund. Zij organiseerde o.a. de jaarlijkse expositie van de bond. Kunstenaars uit het Berlijnse circuit zijn bijvoorbeeld Fred Thieler, Franec, Otto Hajek en Anatol. Bij mijn moeder wemelde het vroeger van de kunstcatalogi, uitnodigingen, expositie-overzichten, enz. Veel kunstenaars schreven haar persoonlijk met unieke, creatieve uitingen.
MUNDO:
En wat kun je over kunst verzamelen vertellen?
ANDREA:
De impuls kwam ook van mijn moeder, die een goede neus had voor kunst met verzamelwaarde. Zij kocht kunst van destijds nog onbekende kunstenaars voor betaalbare prijzen. Zo bouwde zij een mooie collectie op. Bij ons thuis hing altijd kunst aan de muur, van Picasso tot Rucki. En van Luther en Zangs. Die laatsten kwamen vaak bij ons op bezoek en zaten dan urenlang met mijn moeder te praten. Zelf verzamel ik werk van bijvoorbeeld Paul Beckers, Anke Birnie en Johannes Hüppi. Geen supergrote namen, maar wel heel mooi werk.
MUNDO:
Gebruik je kunst ook in je werk?
ANDREA:
Ook als therapeut voel ik me verbonden met kunst en creativiteit. Naast gesprekstherapie geef ik o.a. workshops meditatief boetseren voor mensen in rouw en voor mensen die zich persoonlijk of professioneel willen ontwikkelen. Ook de workshop ‘boetseer de boeddha in jezelf’ is heel inspirerend. Mijn opleiding als keramiste komt me dan goed van pas!
MUNDO:
Heb je nog een tip voor ons?
ANDREA:
Kunst kan inspirerend, helend en troostend werken. Ga dus regelmatig naar het museum of een expositie, of wandel op je gemak door een beeldentuin.

Kijk voor meer info eens op verbindingmetjezelf.nl